Når er det lov å låne fra bloggen?

Nei, du kan ikke kopiere!
Jeg har fått inn en mail som jeg kanskje kan svare på i plenum også, etter som det er et generelt spørsmål som er nyttig at flere får ta del i. Jeg velger å vie spørsmålet en hel side. Vedkommende ville gjerne publisere et av diktene mine på sin egen blogg. Og jeg kan jo dra det litt lenger og skrive litt generelt om ALT som er publisert på bloggen min, ikke bare diktene. Dette er min personlige blogg. Alt jeg har publisert på den, tilhører meg. Det gjelder både tekst og bilder, om ikke annet er nevnt spesielt. Jeg henviser imidlertid innimellom til eksterne nettsider eller blogger, enten for å forklare en sak, gi et eksempel på noe jeg skriver om i bloggposten og så videre. Du kan ikke kopiere ting jeg har skrevet og si det er ditt eget. Da tar det ikke lang tid før du hører fra Kopinor! 

Det skjer imidlertid innimellom at jeg får en mail med spørsmål om noen kan få låne et av diktene mine og trykke det på sin egen blogg eller bruke det på annen måte. Det får de ofte lov til, men da ikke bare forventer, men forlanger jeg at de for det første spør meg om lov, og for det andre gjengir diktet/teksten korrekt med både tittel og forfatternavn, og henviser tilbake til meg på en eller annen måte, enten de lenker direkte til bloggen min, eller til nettsiden jeg er webredaktør for, hvis det er der de har funnet det. Og henviser til mitt navn, selvsagt. Nettsidene til ULFF har samme regler; de tekstene som ligger der tilhører den enkelte forfatter hvis forfatternavn står nevnt, og der ikke forfatternavnet står, tilhører teksten ULFF, hvor undertegnede sitter som nettredaktør og leder.

Dersom du finner diktet eller teksten et helt annet sted som ikke har noe med meg å gjøre, er dette kanskje hos en person som har fått spesiell tillatelse til å gjengi diktet av meg, i alle andre tilfeller har de faktisk kopiert det ulovlig! Om jeg svarer ja til at du kan låne, kommer helt an på hva du skal bruke det til, og vanligvis sier jeg ikke ja til kopiering til private blogger. Dessverre. Men du kan jo sende meg en mail og høre? Sorgdiktet mitt Tusen tårer har for eksempel vært utlånt i helt spesielle sammenhenger også, etter som folk i sorg har spurt meg om de kan få lese det i begravelser de skal i, og i så spesielle situasjoner er det selvsagt helt i orden, det blir nærmest en unntakstilstand, synes jeg. Hvis jeg låner bort tekster, er det ferdige dikt som publiseres eller brukes etter avtale.

Kontaktet Kopinor!
Et av diktene har vært utsatt for mye ulovlig kopiering, og jeg hadde en runde med korrespondanse angående åndsverkloven og opphavsrett med Kopinor,  og fremmede private bloggere. Folk ble også utestengt fra offentlige blogger fordi Kopinor tok affære etter at jeg kontaktet dem. Les gjerne mer om Tusen tårer, diktet som ble utsatt for ulovlig kopiering. Jeg håper at bloggere nå til dags spør hvis de lurer på noe, og ikke går ut fra at alt på internett er fritt vilt, det er det selvfølgelig ikke. Jeg fikk full støtte da diktet mitt ble kopiert i hopetall og spredd rundt på internett. Jeg sendte klager og fikk medhold fra mange moderatorer som ikke bare slettet innlegget, men også stengte de det gjaldt sine brukerprofiler på diverse nettsteder og blogger også! Jeg vet også om folk som har mottatt straffegebyrer for slikt.


Jeg ser fra tid til annen at bloggen min også innimellom blir oversatt til andre språk. Jeg ser det også innimellom på en annen blogg jeg driver. Uansett, det jeg har skrevet, det er mitt, uansett hvordan man vrir og vender på det. Du er hjertelig velkommen til å lenke til eller dele fra min blogg, men ikke kopiere, og slett ikke publisere som ditt eget. Det er det samme som å stjele andres åndsverk.


Jeg vet ikke om du da fikk svar på spørsmålet ditt, X. Bare gi beskjed hvis ikke svaret mitt er klart nok eller du lurer på noe annet. Det er selvsagt ikke meningen å ta motet fra folk som er glad i dikt eller andre tekster, man må rett og slett bare være klar over reglene, og venne seg til å ta kontakt med kilden.


Du bør tenke over dette før du kopierer:
Du kan ikke kopiere eller "låne" fra en annens blogg, ei heller fra en nettside, så sant det du kopierer ikke er ditt eget verk eller f.eks. et foto du er med på. Blir det bevist at du har kopiert ulovlig, kan det få alvorlige konsekvenser, det kan faktisk straffes med gebyr eller fengsel, ifølge Kopinor. 

Du setter i tillegg deg selv i konflikt med den du kopierer fra. Og hvis det viser seg at du har publisert eller utgitt det du har kopiert ulovlig, har du ikke store sjansene! Før i tiden trodde jeg at slike ulovlige kopieringer kunne bli vanskelig å bevise, men har senere sett at det faktisk er veldig enkelt, og spesielt på internett! 

Du kan faktisk gå rettens vei dersom noen publiserer ditt verk uten å kreditere deg. Det høres alvorlig ut, og tro meg, det er alvorlig. Man bør vite hva man faktisk begir seg ut på, før man ber om et h****. Man leser stadig om folk som må betale flere tusen for å kopiere tekst eller bilder ulovlig fra internett.


Se for deg en gammeldags dagbok, som tilhører noen andre enn deg selv. Det er ikke sånn at du faktisk tar med deg kamera og begynner å kopiere innholdet, uten at eieren vet det? Eller gjør du faktisk det? Tenk litt på det.

Jeg har funnet en side som sier litt om opphavsrett for Blogger.

Men kanskje du faktisk har særdeles gode grunner til å kopiere en av bloggpostene mine? Jeg tviler på det, men du er velkommen til å sende meg en mail og forsøke å overbevise meg, hvis det gjelder noe helt spesielt, og du har tenkt å henvise tilbake til meg! Og ja, dersom du er omtalt i bloggposten eller til og med avbildet på et foto på den gjeldende bloggposten, vil situasjonen selvsagt være en annen, ettersom du dermed er personlig involvert. Eier av bloggen, altså meg, skal fremdeles krediteres. 

@Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt

(Skrevet i mai 2013)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vil du kommentere dette blogginnlegget? Jeg blir glad hvis du legger igjen en kommentar! :-)