lørdag 19. juni 2021

Å pakke inn personer i fiktive navn.

I et tidligere blogginnlegg sa jeg at jeg skulle skrive noe om et dilemma innenfor skrivingen. Jeg har lenge tenkt at jeg skulle si noe om alias-navnene jeg bruker i manuskriptet. Jeg skriver om oppveksten min, og da er det gjerne sånn at jeg nevner min naturlige omgangskrets litt også. 

Jeg vil jo helst ikke skrive noe jeg ikke bør om noen, og jeg pakker personene inn i fiktive navn. Om de blir fornød med alias-navnet sitt, eller om de synes det er en for dårlig innpakning, det er jo en annen sak...

De personene som er viktige for manuskriptet men som jeg ikke har så mye kontakt med i dag, forsøker jeg å nevne i mindre grad, hvis det er mulig. Og jeg har plukket vekk personer som ikke er relevante nok for akkurat denne historien.

Jeg har til og med noen alias-navn i manuskriptet som er litt like. Det kan du jo tolke som du vil... Men de jeg har vært mest opptatt av å skjule, har jeg gitt helt andre navn, altså. Helt i starten brukte jeg mye navn som liknet på det virkelige navnet, rett og slett for å greie å holde styr på hvem som var hvem. 

Etter hvert ble flere navn byttet ut. Samtidig er det nesten vondt å bytte navn på personene jeg skriver om når jeg først har innført dem. Dette fordi jeg blir så vant til eller glad i dem, og synes de passer inn.

Det jeg også synes har vært litt vanskelig, var å gi alias-navn til lærere og helsepersonell fra oppveksten, blant annet fordi noen av disse er personer som har betydd mye for meg. Det fins til og med noen få personer i historien som ikke har fått navn en gang. Men jeg har begrunnet det godt, mener jeg selv, så det er en tanke bak akkurat det. Jeg er litt mer usikker på om forlaget er enig... Men historien er ikke utgitt ennå, så går det ikke, kan det vel endres.

Jeg synes navn er veldig personlig, så det å gi reelle personer nye og passende navn i manuskriptet har vært litt utfordrende, og spesielt folk som er eller har vært viktige i livet mitt.

Har du synspunkter? Jeg blir glad for tilbakemeldinger. Takk for at du følger bloggen min!

 -------------------------------------------------------------------------------------------- 

 Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

2 kommentarer:

  1. Det er spennende å følge din skrivereise.
    Skjønner at det er en utfording det med navn. Men jeg er sikker på at det klaffer til slutt

    SvarSlett
  2. Tusen takk for kommentar, Augusta! Ja, jeg tror nok også at puslespillbrikkene iht. navn vil falle på plass, men det er en litt spennende og personlig prosess. Jeg hadde ikke trodd at det å velge nye navn til karakterene i boken skulle være så omfattende! :-)

    SvarSlett