torsdag 27. februar 2014

Fått høre at dialogene er gode.

En annen blogger har inspirert meg til å skrive litt om det å bruke eldre tilbakemeldinger som for eksempel begrunnede forlagsavslag til å analysere, plukke fra hverandre og tenke grundig gjennom tingene enda en gang. Som jeg har nevnt før, har jeg arbeidet lenge med den såkalte HL-romanen min også, i tillegg til det bokprosjektet om livet mitt  med sjelden sykdom som er i fokus nå. Det har blitt flere ordinære avslag med takk for lånet opp gjennom årene, uten noen begrunnelse. Men jeg har også fått eksterne konsulentuttalelser noen ganger, noe jeg vet man vanligvis ikke sender ut til alle. Konsulentuttalelser opplever jeg som veldig spennende, og de kommentarene jeg fikk den gangen for mange år siden, tok jeg til etterretning. Både i det manuset de gjaldt, men de er også gode å ha i bakhånd når det gjelder mitt nåværende bokprosjekt.


Blant annet fikk jeg høre at jeg var god på sammenhengende dialoger og at de har driv, og jeg ble oppfordret til å skrive mer av det. Akkurat det med dialoger hadde jeg selv en god følelse av at jeg fikk til, men det var ekstra hyggelig å få høre det fra et forlag!


Videre fikk jeg høre at jeg innimellom hadde litt for flat handling, og dette visste jeg også var berettiget, og jeg har de siste årene begynt å være enda mer bevisst på det, og ser at tilbakemeldingene hjelper! Jeg fikk også direkte tilbakemeldinger på selve handlingen i manus, også der var det mye interessant, av både positivt og mindre positivt. Men alt i alt veldig lærerikt!
Når det gjelder dialog, har jeg jo ikke med så mye av det i den boken jeg arbeider med nå, ettersom det er en helt annen type bok. Men i en roman synes jeg dialogbruken er alfa og omega.

Likte du dette blogginnlegget? Del det gjerne med andre!


--------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.2 kommentarer:

  1. Hei! Ja jeg tar hintet, og skal nok finne mye å lære ut fra de uttalelsene jeg har fått. Jeg synes det er litt vanskelig å forstå sånne uttalelser, egentlig. F.eks. er to av de jeg fikk vedr samme manus nokså ulike, dvs det beror nok på konsulentenes personlighet, evt arbeidsform. En er litt vel krass vedr detaljer som kanskje ikke har så mye å gjøre for helheten, mens den andre viser litt mer interesse i de punktene som kritiseres. Skjønner? Da er det ikke så lett å vite om det er et helt håpløst prosjekt, eller om kanskje den ene hadde en ekstra dårlig dag :) Uansett kan man jo lære litt...

    SvarSlett
  2. Jeg er enig med deg i at sånne konsulentuttalelser kan være veldig forskjellige, ettersom konsulenter også er forskjellige, som mennesker også er. Men helt klart, man kan være heldig eller uheldig med konsulentuttalelser også. For eksempel, jeg har hatt et og samme manus (en roman) inne flere steder. Noen konsulenter vil helst ikke såre, og "pakker inn" kritikken. Andre sier rett ut hva de mener. Begge deler e jo greit, men ofte lærer man mest av sistnevnte kategori. Selv om kritikk aldri er spesielt festlig... Holder på med en bloggpost til om dette, der jeg legger ut et par svar jeg har fått. Hvis jeg tør å legge dem ut:-)

    SvarSlett

Vil du kommentere dette blogginnlegget? Jeg blir glad hvis du legger igjen en kommentar! :-)