fredag 25. oktober 2019

Jeg har lagt kapittel-puslespill!

Post-it-manuset mitt på kjøkkengulvet...  (Foto: Gro Jeanette Nilsen)
Post-it-manuset mitt på kjøkkengulvet.
(Foto: Gro Jeanette Nilsen)

Den siste uken har jeg bygget bok. Altså, jeg har jo satt sammen bokmanuskriptet mitt for lenge siden, men nå har jeg lært noe nytt og gjort en ny oppdagelse. Og nye oppdagelser skal man jo fortelle om, ikke sant? Jeg hintet visst litt om dette i forrige blogginnlegg, Skriving og utprøving av noe nytt også, uten at jeg ville si for mye da.
Jeg tok for meg et og et kapittel i bokmanuset mitt, alle kapitlene ble notert på hver sin rosa Post-it- lapp. Hensikten med dette er at jeg skal kunne se kapitlene og sammensetningen på en annen måte, og kanskje  plutselig finne to eller flere kapiteler som egentlig handler om noe av det samme og som kan eller bør slås sammen? Jeg oppnådde faktisk det, og det var artig å finne det ut på den måten!

Nå har jeg slått sammen flere av de kapitlene det gjaldt, ikke bare i Post-it-puslespillet mitt, men også inne i det virkelige manuskriptet. Litt redigering ble det jo, men faktisk var det ganske interessant og lærerikt! Og så måtte jeg selvsagt inn i innholdsfortegnelsen og rette opp etter hvert, så det ikke gikk helt i surr for meg.


Den største jobben var egentlig å skrive alle lappene og legge dem utover kjøkkengulvet, det vil si, jeg lagde en hvit bakgrunn til dem først av store papirark som jeg teipet sammen. Poenget med å ha en bakgrunn, var tanken om at jeg kanskje ville eller burde flytte dem eller henge dem noe sted senere, hvis jeg kanskje skulle trenge kjøkkengulvet mitt i hverdagen!Grunnen til at jeg valgte gulvet, er at jeg har veldig mange kapitler, og trengte en del plass. Og ja, det er litt gøy å ha forsøkt meg på en ny måte å gjøre det på. Og ja, jeg trengte absolutt å minske kapittelbunken litt...!

Post-it-kapitlene mine, etter at de ble  flyttet. (Foto: Gro Jeanette Nilsen)
Post-it-kapitlene mine, etter at de ble
flyttet.
(Foto: Gro Jeanette Nilsen)


Jeg erfarte også at det var viktig å ta seg god tid med dette, ikke stresse det for mye, men gå nøye gjennom. 

Jeg har som du skjønner fremdeles en jobb å gjøre, i og med at enkelte kapitler nå har blitt slått sammen som resultat av dette. Men som sagt, det meste av dette er redigering, der selve innholdet langt på vei er ferdig. Kanskje du som leser har vært borti tilsvarende puslespill?


Takk for at du følger bloggen min! 

---------------------------------------------------------------------------

Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du synspunkter til dette blogginnlegget? Jeg blir glad hvis du legger igjen en kommentar! :-)