fredag 26. mars 2021

Evigvarende manus og fiktive navn.

Det blir sikkert mye skriving i påsken også!
Det blir nok en del skriving
i påsken også!
(Foto: Gro Jeanette Nilsen)
Det gjenstår fremdeles mye skriving, småpirk og skriving igjen når det gjelder det tydeligvis  evigvarende manuskriptet mitt. Men jeg synes redigeringen tar mer og mer overhånd, mer enn selve skrivingen. Finner stadig noe som kan flyttes - også ut av manuskriptet! Det er kanskje et godt tegn?

Med denne farten blir jeg nok ikke ferdig med det aller første, ser jeg har litt å drive med i påsken i hvertfall, det er helt sikkert! Hele dagen i dag har gått med til redigering, og innimellom kan det helt ærlig bli litt mye..

For noen dager siden hadde jeg en interessant diskusjon på nett når det gjelder å sette nye fiktive navn på reelle personer, for å kamuflere dem i manuskriptet. Det var veldig lærerikt og spennende! 

Dette gikk blant annet på hvordan komme frem til det riktige fiktive navnet. Jeg synes ikke jeg kan gå så mye inn på det her på bloggen, siden det var en lukket gruppe og mye av det var andres meninger. Men spennende var det!

Jeg bestemte meg for å gå igjennom persongalleriet mitt igjen, så ja, jeg har fremdeles ting å drive med!

Hva er dine planer i påsken?


 Takk for at du følger bloggen min! 

 -------------------------------------------------------------------------------------------- 

 Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

4 kommentarer:

 1. Jeg skal også skrive i påsken. Det er så mange små ting man må tenke over.
  Om du skriver om ekte mennesker - som muligens vil lese - tror jeg at man bør snakke med hver enkelt og høre hva de er komfortable med. Ekte eller fiktivt navn. Du har en utfording der, Gro- Jeanette. Men tror du fikser det fint :)
  God påske

  SvarSlett
 2. Ja, du sier noe... Det er imidlertid flere som vet at de er nevnt, på en eller annen måte. Og flere av personene er pakket godt inn. Men det er litt skummelt likevel, ja...

  Riktig god påske, til deg også!

  SvarSlett
 3. Hei! Selv om du bruker fiktive navn er jo dette din historie, som sikkert skal være så korrekt som mulig, så din nærmeste krets vil jo gjenkjenne enkelte karakterer selv om du pakker dem inn. Men det gjelder jo bare en mindre gruppe, og jeg tenker at med mindre du setter karakterer i et dårlig lys, så er det vel ikke så alvorlig? Om en peron besøkte deg på sykehuset og var en oppmuntrende faktor, så kan det umulig være problematisk om noen forstår hvem som skjuler seg bak et fiktivt navn? Hvis du kritiserer f.eks. en lege, blir det jo litt annerledes, men denslags negativ omtale gjelder kanskje ytterst få karakterer og kan skrives litt om uten å gå på bekostning av poenget? Selv skriver jeg kun ren fiksjon, så de få gangene jeg baserer en karakter på en virkelg person blir det så ullent at det ikke er mulig å kjenne seg igjen.

  Og så tenker jeg at du vel skriver for et breder lag av lesere enn de som er omtalt? Kanskje du bør ha hovedfokus på den målgruppen som ikke vet om en karakter er reell eller oppdiktet?

  Jeg er i feriehuset i påsken, og planen er å jobbe mye med manuset mitt. Situasjonen er litt spesiell her i år, så det er ikke så lett å konsentrere seg, men litt skal jeg få gjort.

  SvarSlett
 4. Hei! Takk for interessante innspill! Jeg skriver selvsagt for et bredere lag lesere enn omtalte, men kjenner at jeg henger meg veldig opp i hvem som kan kjenne seg igjen, og andre personer som kan kjenne igjen andre igjen... og så videre... Huff, jeg må nok slutte å pirke så mye, ja...

  Jeg prøver å være forsiktig med negativ omtale, enkeltpersoner får ikke så ofte det, selv om det kommer en og annen kommentar innimellom. Som gruppe stiller nok enkelte noe svakere. Jeg mener selv at jeg imidlertid har vært flink til å skryte av de som virkelig fortjener det, både ved å dra fram konkrete eksempler og rent generelt. Det gjelder ikke minst enkelte lærere og helsepersonell.

  Og ja, målgruppen er ikke de omtalte, helt klart! Jeg prøver bare å anonymisere dem, for sikkerhets skyld...!

  Lykke til med skrivingen din, håper at du får en flott påske! :-)

  SvarSlett

Har du synspunkter til dette blogginnlegget? Jeg blir glad hvis du legger igjen en kommentar! :-)