Om Gro Jeanette Nilsen

Personlig dagbok fra oppveksten, av Gro Jeanette Nilsen.
Gro Jeanette Nilsens personlige dagbok fra
70 og 80-tallet.
(Foto: Privat, Kopiering ikke tillatt.)
Jeg har alltid visst at det var skriving jeg ville drive med resten av mitt liv. På en eller annen måte. Men jeg arbeidet hardt i mange år for å forsøke å være som alle andre, de friske vennene mine. Det ble utrolig mange år på skolen, både med førskolelærerutdanning og senere omskolering fordi helsen krevde det. I lengden ble førskolelæreryrket alt for tøft, etter som helsen ble dårligere og ankelleddene og enkelte andre ledd også ble helt utslitt etter gjentatte indre blødninger, i forbindelse med min blødersykdom.

Ting kan plutselig ta en litt annen retning enn det man planlegger og forventer. Skriving har hjulpet meg gjennom mye! Jeg var mye syk som barn, og ble derfor lest mye for. Det kan nok forklare en del av min interesse for litteratur. Jeg er født i Stavanger, men vokste opp i på Bjerkås ved Vollen i Asker. Jeg har nå bodd i Oslo siden 1993, og trives med det! Og selv om jeg ikke lenger er i vanlig arbeid, har jeg flere interesser som betyr all verden for meg. Jeg var leder og oppstarter av Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF), etablert 2001, og vi holdt på i over femten år. Jeg hadde lenge en rolle som redaktør på bokprosjekt også – for juleboken Desember - en juleantologisom vi i ULFF arbeidet med i flere år. Boken ble utgitt på forlaget Publica Bok i oktober 2010. I mars 2011 kom den som e-utgave også. Flere av mine noveller og dikt er med der.

Sommeren 2007 gjorde jeg en artig skrivejobb for barnebladet Josefine
, der jeg skulle lage en litterær adventskalender med 24 små kapitler. For ja; Det tar lang tid å få alt på plass; Illustrering, trykking og pakking før bladet er i butikkene. Først måtte jeg sette meg inn i livet til en allerede eksisterende tegneseriefigur, før jeg kunne skrive om henne selv! Det var en morsom og annerledes skrivejobb! En annen publisering var diktet som ble utgitt av Gyldendal Undervisning et år tidligere (2006), i læreboken Safari i faget norsk for 5. Klasse.


I april 2016 fikk jeg en veldig personlig virkelighetshistorie utgitt i boken Turen jeg aldri glemmer (Red: Aleksander Gamme) på forlaget Cappelen Damm. Jeg er en av 16 forfattere, men har mitt eget kapittel i boken.

I november 2014 fikk jeg også to av mine dikt utgitt i boken Livsglede, utgitt av Lise Askvik, på Nova forlag. Også i 2006 fikk jeg to dikt utgitt i en bok med samme redaktør, denne gangen i boken Firbente fortellinger på forlaget Lille måne. Den gangen dreide det seg om to av mine beste dikt med inspirasjon fra dyreriket.


I 2002 skrev jeg diktet "Tusen tårer" om temaet sorg, som bokstavelig talt lever sitt eget liv på internett. Jeg har gitt dette diktet en hel hovedside her på bloggen, hvor jeg har samlet alt av informasjon om diktet Tusen tårer. Ta
 gjerne en titt!


Jeg har også tatt kurs innenfor temaet ledelse, som er nyttig å ha med seg. Har vært litt borti drama og skuespill, både i forbindelse med skriveprosess og fremføring. Jeg tok noen kurs innenfor ulike sjangere litteratur for flere år siden, der fokuset lå på å lære om forskjellige litteratursjangere. Også kurs i psykologi har jeg hatt nytte av; Hvorfor gjør bokas eller filmens drapsmann som han gjør, akkurat der og da, og hva er det som gjør at han blir avslørt? Jeg studerte ved Barnevernsakademiet i Oslo for en del år siden, og jobbet flere år som førskolelærer. Det ga tanker rundt det å skrive for barn; Hva er de opptatt av, hva fenger dem?

Å måtte avbryte arbeidet som førskolelærer og flere forsøk med skolegang, var som sagt ikke morsomt. Imidlertid var det som jeg "fant meg selv" da arbeidet med skribentforeningen ULFF startet. Skrivingen min har alltid betydd mye for meg, men det er først de siste årene at jeg har våget å begynne å skrive om egen sykdom for alvor. Egen sykdom var tidligere verdens største tabu-emne for meg.

Opp igjennom årene har det blitt noen intervjuer i media. Både om skrivingen min, og av og til av det personlige slaget. Men det er også blitt noen intervjuer i forhold til skribentforeningen og juleboken vi ga ut. Den litteraturen jeg skriver om på bloggen stort sett egenprodusert litteratur og det skribentlivet jeg lever, ikke så veldig mye om litteratur generelt og de store linjene. Det overlater jeg til de som kan det enda bedre enn meg. Flere bokmanuskripter og prosjekter venter på å se dagens lys "på ordentlig", og etter stort sett å jobbe med juleboken til ULFF i flere år før den kom ut, har jeg de siste årene hatt mer tid til egne bokprosjekter. I flertall, ja. De to største skriveprosjektene mine, to ganske ferdige bøker, er likevel ikke utgitt ennå. Du finner egne hovedsider om dem på bloggen min. Og mener du noe om noe, eller har du spørsmål? Kommentere gjerne på Gro Jeanettes blogg om skribentliv og helse, eller ta kontakt på mail eller sosiale medier :-)------------------------------------------------------------------------------------------------------Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad hvis du legger igjen en kommentar! :-)