onsdag 7. oktober 2015

Hvordan finne fram i skribentjungelen?

Hvordan finne frem i skribentjungelen?Kjære leser!

Bloggeren Herr Kreatur foreslo for noen dager siden at jeg kanskje kunne lage et innlegg om hvordan du kan finne frem i jungelen av skrivemuligheter, skrivetips og slikt. Her er resultatet. Jeg tar også med skrivekonkurranser i dette temaet.


Jeg bruker ofte en del tid på å lete frem slike ting, nesten uten at jeg tenker så mye over det, fordi jeg har drevet med skribentting så lenge, jeg er stadig nysgjerrig på slikt. Både i forhold til egen skriving og i forbindelse med ULFF- Unge Lovende Forfatteres Forening.


Følg med på relevante sosiale medier!
Det viktigste synes jeg er å være tilstede på kanaler som sprer slik informasjon. Hvis du har en Facebook-profil, så ville jeg funnet Facebook-sidene til alle de forlagene og skrivesteder du er interessert i.

Forlagene legger ofte ut informasjon når det skjer noe hos dem iht. skrivekurs, forfatter-foredrag, skrivekonkurranser og så videre. Jeg har vært på noen slike kurs, og har fortalt om det på bloggen også. Du er velkommen til å søke i bloggen min om du lurer på noe!

Det fins også
skrivekurs som går over flere kvelder, enten to kvelder på rad, som jeg var på for en stund siden på Litteraturhuset i Oslo, eller kanskje for eksempel hver mandagskveld i fem uker. Slikt kan du sikkert finne på litteraturhus andre steder også.

Jeg har vært på skrivekurs både på Litteraturhuset og kurs arrangert av forlag. Men for all del; Jeg synes også jeg har fått mye ut av å gå på kortere foredrag om skriving også, ofte holdt av eller for forfattere, som gjerne håper på at du samtidig vil bli inspirert til å kjøpe boka deres, men det kan gjerne være et pluss, og å lese boken føles i noen tilfeller som en slags forlengelse av selve foredraget!

Noen foredrag er gratis, noen skrivekurs koster litt, og mange kurs og foredrag trenger en påmelding innen en oppgitt dato. Skrivekursprisen inkluderer kanskje et lett måltid eller et glass vin, og det er hyggelig på kurs som varer tre-fire timer om gangen, etter som man da rekker å gå litt i dybden på temaet.


Søk på internett!
Jeg vil anbefale å google stikkord som skrivekonkurranse, novellekonkurranse, diktkonkurranse, skrivekurs, skrivegruppe, skribentfellesskap, skribentmiljø, skribentforening, skrivetips. Og så videre. Det er blitt sånn på Google mener jeg å huske, at du kan velge å bli varslet når det kommer nyheter innen for eksempel skrivekonkurranse. Du kan også søke etter slike stikkord og emner på Twitter og sikkert i andre sosiale medier også.

Du kan også søke etter bøker for skribenter, enten i Google, eller at du går inn på
Bokklubben sine nettsider, eller andre bokutsalg og foretar et søk der. Eller du kan følge skribentblogger som du også finner mange av på internett. I fjor var jeg på et bloggkurs med Otters, det var også veldig nyttig. Sjekk også ut litteraturmagasinet Stemmer.

Jeg vil også nevne bibliotekene. Jeg har vært på flere forfatterforedrag på biblioteker, både på
Deichmanske bibliotek på Bøler, på Deichmanske bibliotek på Stovner og på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo. Jeg har faktisk holdt et foredrag selv også, på Bøler bibliotek, for flere år siden.

Og til slutt; Glem ikke antologiene! Noen forlag har sin egen debutantantologi. Noen skrivegrupper utgir også antologier, slik også ULFF gjorde for noen år siden da vi utga juleantologien Desember. Søk etter antologi, kanskje noen som allerede er i gang med å lage en bok med flere ulike tekster og forfattere er på jakt etter nettopp en novelle eller et dikt med et tema som du akkurat har laget en tekst om?

Jeg har kun lenket til de konkrete forslagene, søkene må du nesten foreta selv :-) Jeg har kun med informasjon innenfor Norge, og som jeg bruker selv. Det fins selvsagt mye mer. Let og finn!
 

Likte du dette blogginnlegget? Del det gjerne med andre!

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

4 kommentarer:

  1. Svært gode tips vil jeg si. Det er en jungel der ute og å finne veien er ikke alltid like lett. :)Hjertet mitt gleder seg særlig over at du nevner bibliotekene så klart, Hehe.

    SvarSlett
  2. Hei! Takk for svar, glad for at du likte denne bloggposten. Det er ikke så lett å huske alle detaljer i farten, men håper at jeg fikk med det meste. Og som sagt, jeg tok bare med ting jeg har et forhold til selv, det fins jo veldig mye mer. Selvsagt måtte bibliotekene med, og jeg skjønner godt at du som er bibliotekar likte det, ja! :-)

    SvarSlett
  3. Hei! Takk, takk, og takk! Her var det mye nyttig, og jeg skal nok komme tilbake og sjekke hver enkelt lenke nærmere. Skjønner at FB er smart, men jeg er så redd for å bli fanget der, prøvde for noen år siden, men det dukket opp henvendelser fra alt som kunne krype og gå av folk jeg kjenner og ikke kjenner (lenger), med en masse posting som jeg egentlig ikke er så interessert i. Det kan sikkert siles, men har jeg lyst til å sette meg så godt inn i det tro? Har nettopp tatt i bruk Pinterest, og ser jo at jeg må innom mange ganger hver dag bare for å sjekke = litt tidssluk, selv om det ikke er like mye kommunikasjon der som på FB. Prøvded å finne forlagene på Pinterest, men de legger mest ut et enkelt bilde fra en event a la Instagram, og det er jo ikke det jeg er ute etter.

    Fant at Forfattersentrum holder et pennende skrivekurs denne helgen, men det oppdaget jeg jo litt vel sent. Sånne kurs ser spennende ut, og en helg passer nok bedre enn mange ukentlige møter over tid. Jeg får sjekke litt videre, må definitivt lage meg en bedre rutine på å følge med :)

    SvarSlett
  4. Hei, og takk for svar! Ja, det kan sies mye om de forskjellige sosiale medier, men selv mener jeg at Facebook er det beste til å følge med på det man er interessert i av diverse temaer. Ikke for det, jeg har ikke satt meg tilstrekkelig inn i riktig alle de forskjellige mediene, altså.

    Jeg skrev egentlig et langt svar her ang. fordeler ved tidligere nevnte sosiale medier, men fant ut at det egnet seg dårlig som svar under denne bloggposten. Mulig du får høre noe av det en annen gang. Kanskje jeg til og med lager et eget blogginnlegg om det?

    SvarSlett

Vil du kommentere dette blogginnlegget? Jeg blir glad for å høre fra deg! :-)