søndag 8. november 2015

Når tok du backup av viktige dokumenter sist?

I forrige innlegg på bloggen nevnte jeg backup - selv om det gjaldt medisinutstyr og ikke PC. Nå vil jeg imidlertid tilbake til PC-en, for her kommer det noe viktig. Husker du å sikkerhetskopiere? Gjør du det ofte? Hvis PC-en din tok kvelden i kveld, hvor mye ville du ha mistet på ordentlig?


Jeg har hørt om skribenter og forfattere som har fått hele bokmanus slettet - men jeg må jo si at det måtte man nesten kunne forutse at man i alle fall burde sikkerhetskopiere av og til. Men ikke for det, det var en gang jeg var ute for en PC-krasj der jeg mistet ganske mange noveller og dikt. Heldigvis greide jeg å nøste det opp igjen, fordi flere av tekstene var lagt ut på nett, både på mitt nettområde hos ULFF, som den gangen ikke var så mange år ennå, men også hos eksterne nettsteder som tekstene var publisert hos. Man kan si mye om internett, men det at det er mulig å fange inn tekster igjen etter et sånt uhell på egen PC er virkelig verdt å tenke på.

Man lærer av egne feil, og nå har jeg mengder av CD-plater, minnepinner og en ekstern harddisk, i tillegg til diverse utprint. Sistnevnte er mest fordi jeg synes det er mer behagelig å lese korrektur i utprintet versjon, men etter noen PC-uhell har jeg liksom fått det for meg at en tekst slett ikke er ferdig om jeg ikke kan stå med den i hånden... Av en eller annen grunn. Heldigvis er det en stund siden siste gang jeg mistet noe, men den gangen var det noen som greide å få tak i innholdet på PC-en likevel, og føre det over.

For noen år siden fikk jeg en ekstern harddisk til jul av noen i familien. Det er virkelig et tips, om du trenger forslag til ting man kan ønske seg til jul, eller gi bort i gave.


Det er jo ikke bare tekster man er redd for å miste. Hva med bildene dine? Litt kjedelig om to-tre år med bilder plutselig skulle forsvinne, sånn helt plutselig. Man hører jo innimellom om den typen uhell også, slett ikke morsomt for de det gjelder! Greit nok at jeg har de fleste av årene i gammeldagse fotoalbum og liker godt slike album som jeg kan bla i. Men ikke alt fra de siste årene er printet ut, og det kan være greit å ha det trygt oppbevart, og veldig gjerne digitalt også!

Jeg håper at jeg har greid å inspirere deg til å sikkerhetskopiere. I dag. Nå! Neste uke kan være for sent! Så da gjør du det nå med det samme, da?

Likte du dette blogginnlegget? Del det gjerne med andre!


 --------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

2 kommentarer:

  1. Hei! Viktig tema dette. Jeg vr ikke så flink til dette før. Hadde en ekstern harddisk som jeg overførte data til og plasserte ut av huset. Men så skled det ut, mest fordi det var så tungvindt. Etter at jeg kjøpte laptop har jeg vært flink, for hver gang jeg reiser til feriehuset må jeg jo overføre mappen med alt jeg pt jobber med, og da kopierer jeg likegodt hele årets mappe. Jeg oppretter nemlig et nytt mappesett hvert år, da slipper jeg å fortsette å ta backup av gamle greier. Hver gang jeg returnerer fra feriehuset, kopierer jeg hele mappen over ti pcen. Dermed har jeg to sett, og det eldste er sjelden eldre enn et par måneder.Når jeg skal jobbe med romanmanus blir det nok tat kopi i hvertfall hver uke, får finne fram til en enkel rutine :)

    SvarSlett
  2. Hei, og takk for svar! En mappe pr. år var ganske smart ja. Jeg bruker den metoden på enkelte private ting, men ikke på manus. Mulig det er fordi flere av manusene er store og skrives over flere år. Men kanskje jeg burde tenke litt mer på det, ja. Jeg har det med å lage filnavn som slutter på måned og år på de store dokumentene, så jeg vet hvilket som er det nyeste. Men jeg kunne ha sortert dem bedre likevel, helt klart! For at kopieringen skal bli grei rutine og gjøres jevnlig, er det nok viktig å bruke en metode som ikke er så tungvint, ja. Ellers er det litt for lett å utsette, er jeg redd...

    SvarSlett

Har du synspunkter til dette blogginnlegget? Jeg blir glad hvis du legger igjen en kommentar! :-)