onsdag 18. mai 2016

Hvordan går salget av boken?

Kjære leser!

Da jeg var på syttendemai-lunsj fikk jeg spørsmål om hvordan salget av boken jeg er med i går. Men det er jo ganske vanskelig for meg å svare på. Først av alt; Det  er jo ikke jeg som står som utgiver av boken, derfor vet jeg fint lite om akkurat dette på et generelt plan. Og bøkene selges jo på mange måter; Gjennom Bokklubben, direkte fra forlaget Cappelen Damm, gjennom mange nettbutikker, alle bokhandlerne som fins rundt omkring, og hver eneste av oss medforfatterne har jo mulighet til å selge privat.

Når det gjelder akkurat de bøkene jeg har formidlet, så fikk jeg jo først ti bøker som jeg kunne fordele som jeg ville som frieksemplarer, gratis. Det var naturlig for meg å velge kildene mine først, i tillegg til aller nærmeste familie. På akkurat dette skulle det jo ikke tjenes noe. Det gikk heller en hundrelapp ut, ettersom en bok skulle sendes i posten, men det gjør ingenting, akkurat den boken var viktig for meg å få gitt til de som skulle ha den.


Imidlertid er det sånn at en av de andre som skulle få boken gratis, en i familien, ikke ville godta dette, hun ville absolutt betale boken. Dermed kom jeg meg litt opp på pluss-siden likevel.

Deretter kjøpte jeg inn et nytt lager med bøker. Jeg må bestille bøkene inn, og deretter selge ut. Er jeg smart, lønner det seg å selge bøkene før jeg betaler regningen til forlaget (altså før fristen går ut, selvsagt), slik at jeg får inn noen av pengene først, jeg skjønner det.

Både i bursdagen jeg var i nettopp, men også i går på grunnlovsdagen, leverte jeg ut noen få forhåndsbestilte bøker. En på mandag, og to på syttende mai. En av dem fikk jeg betaling for med en gang i går (pluss den ene jeg nevnte som jeg egentlig ikke skulle hatt noe for). De andre fikk med kontonummeret mitt, så setter de inn rett på konto.

Jeg har enda en bok liggende som er forhåndsbestilt men ikke levert enda, samt den siste gratisboken som heller ikke er levert ennå.

Så som du ser; Det er bevegelse og det skjer noe, men det er ikke så mye som skjer om gangen. Jeg er ingen økonomiekspert, så dette temaet er ikke så lett å skrive om. Kan jo nevne at jeg la ut litt informasjon om boksalget på Facebook, og ble straks kontaktet av søsteren min som mente jeg hadde satt alt for lav pris på bøkene, ettersom man jo må regne med portoen jeg betalte på bokpakken også. Hun hadde selvsagt helt rett!


Når det gjelder formidling på Facebook har jeg stort sett lagt ut informasjonen til personer som jeg enten ser av og til eller som bor i Oslo, rett og slett med tanke på å helst unngå å måtte sende bøkene i posten, da dette både fordyrer og kompliserer prosessen noe.
Likte du dette blogginnlegget? Del det gjerne med andre!  --------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

3 kommentarer:

 1. Hei! Det der med å sette pris er nok ikke så lett, nei. du kan selvsagt sørge for å gå bittelitt i pluss, men samtidig er det jo fint å nå ut til flere. Litt lavere pris kan bety noen flere lesere. Men så er det jo heldigvis forlaget som styrer det store salget av boken. Har de ikke gitt deg en anbefalt pris? Rart om alle som medvirker kan selge billigere enn forlaget, da vet jo jeg hvem jeg ville kjøpt boken fra ;)
  De større salgstallene tror jeg du må vente noen måneder på, forhandlerkjeder etc rapporterer sikkert ikke veldig ofte. Du får være tålmodig - igjen :)

  SvarSlett
 2. He he, jeg vet ikke hvor interessant denne salgsrapporten var, det er jo foreløpig ikke store salget herfra. Men det kan være greit for min egen del å oppsummere litt. Men det kunne jo også vært veldig interessant å sett en rapport fra forlaget om en stund ja, helt klart!

  SvarSlett
 3. Så fint at du kan selge litt selv. Synes også det er rart at forlaget ikke bistod deg med anbefalt pris. Lykke til. :) God helg.

  SvarSlett

Har du lyst til å svare på dette blogginnlegget? Jeg blir glad hvis du legger igjen en kommentar! :-)