søndag 31. mars 2019

Jeg redigerer manuskriptet med fargesystem!

Gro Jeanette redigerer manuskriptet med fargesystem.
Manuskriptet redigeres
med fargesystem.
Jeg har arbeidet med manuskripter og skriving i alle år, og i forbindelse med redigeringen har jeg ofte følt at jeg ser meg litt blind på teksten i manuskriptet. Jeg husker ikke alltid hvilke avsnitt som regnes som helt ferdig gjennomarbeidet, og hva som med fordel bør redigeres og bearbeides mer. Tenkte jeg skulle tipse deg om en metode jeg synes er effektiv for meg.


Det er greit nok at man kan markere i en ferdig utprintet innholdsfortegnelse hvilke kapitler som er ferdige, eller korrigere i utprintet manuskript. Personlig synes jeg at det noen ganger er det bedre å ferdigstille et og et avsnitt. Altså, da snakker jeg om helt til slutt, når boken egentlig er ferdig skrevet, men bare skal gås gjennom for å sjekke at alt henger sammen og stemmer.

Det å se seg blind på mye tekst når man sitter lenge og redigerer den, er vel ganske vanlig i forfatterbransjen, vil jeg tro! Lenge arbeidet jeg kun med å markere med gråblyant i utprintet manuskript. Jeg har imidlertid etter hvert funnet en løsning som jeg faktisk synes er enda bedre og mer effektiv!

Det jeg gjør er at jeg endrer normalfargen på skriften inne i manuskript-dokumentet på pc-skjermen. Originalfargen og utgangspunktet er jo svart tekst. Men når jeg er veldig fornøyd med noen avsnitt, og tenker at dette er ferdigbehandlet nå, endrer jeg skriftfargen på akkurat de avsnittene til blå (eller en annen farge, velg selv). Hvis jeg finner noen linjer eller avsnitt hvor jeg tydelig ser at dette må jeg virkelig jobbe mer med i morgen, ja så markerer jeg den teksten med fargen rød. Du velger jo fargene selv, vitsen er å lage et tydelig skille, så du får ryddet i teksten din!

Jeg vet ikke om dette høres logisk ut for andre skribenter, men dette systemet fungerer veldig bra for meg. Når jeg har rettet opp det røde avsnittet og er fornøyd, endrer jeg det også til blått. Sånn fortsetter jeg, og målet er at alt det svarte og røde blir blått til slutt. Jeg gjør det samme i innholdsfortegnelsen; ferdige kapitler/titler er blå, svake titler markeres røde.

Når jeg en gang endelig er så heldig å være ferdig med å gå gjennom hele bokmanuskriptet (når all skrift er blitt blå), endrer jeg selvsagt alt til svart igjen, men da vet jeg at alt er gjennomgått ordentlig. Og så slipper jeg å stadig se meg blind på teksten og lure på hvor jeg slapp i går da jeg leste korrektur. Og ja, du kan selvsagt bruke denne fremgangsmåten på alle tekster som trenger redigering, ikke bare på bokmanus! Hva med noveller, artikler og skoleoppgaver, for eksempel?

Jeg har satt et navn på dette også! Jeg sier at jeg "blåskriver" teksten. Om du tar i bruk systemet, må du gjerne henvise tilbake til denne bloggteksten eller selve bloggen min :-) 

Kanskje du har et enda bedre system som du er godt fornøyd med?


Takk for at du følger bloggen min! (Og ikke bare på Facebook! :-))


-------------------------------------------------------------------------------------------- 

Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

2 kommentarer:

  1. Takk for at du deler! Dette er det interessant å lese om, jeg bruker også farger når jeg redigerer, tipper de fleste utvikler egne systemer som blir ganske forskjellige. Jeg bruker også noen søkbare spesialtegn for å finne tilbake til feks kommentarene jeg legger inn. Har noen ganger lurt på om jeg skal investere i et litt mer avansert skrioveprogram hvor det er flere redigeringsmuligheter (regner med at det finnes), men ofte er det enkle og hjemmesnekrede godt nok. Det som teller er jo om gnisten holder helt til mål :)

    SvarSlett
  2. Hei! Artig å høre at det er flere som markerer teksten med farger for å understreke ferdighetsgrad etc. i manuskriptet! Det er uansett veldig spennende å høre om hvordan andre gjør det. Jeg tenker det er mange kreative vinklinger og måter å gjøre dette på! Interessant også med ideen om spesialtegn i teksten!

    SvarSlett

Vil du kommentere dette blogginnlegget? Jeg blir glad for å høre fra deg! :-)