lørdag 3. oktober 2020

Litt usikker på manusinnsending...

Det har blitt mye skriving og også litt småredigering i manuskriptet den siste tiden. Det går virkelig fremover, men jeg synes alltid det gjenstår en del likevel. 

Helt ærlig, så blir jeg litt stressa med tanke på innsending til forlag etter hvert. Jeg vet jeg skrev i blogginnlegget Manuskriptet fremstår nok som mer gjennomarbeidet nå  at jeg håpet å sende inn før jul, men jeg tenker vi sier en gang over nyttår...


Manuskriptet har som kjent vært inne hos forlag tidligere, men det er noen år siden, og hele manuset er veldig endret siden da. Det er redigert mange ganger, både når det gjelder grovredigering og  finredigering. Flytting av kapitler, endring av kapitteltitler, og så videre...

Men nettopp fordi manuskriptet har vært inne tidligere, føler jeg jo et ekstra stort press, om at denne gangen må det virkelig være bra. Det nytter ikke å komme med noe halvferdig Tja-manus nå. Det vil jo være utrolig nedtur å få manus i retur denne gangen også...

Jeg føler at jeg har et mye sterkere og håndfast manuskript denne gangen, jeg er generelt mye mer fornøyd. Og jeg vet om ting jeg skal gjøre ved denne innsendelsen, som jeg ikke gjorde forrige gang. Man lærer av sine feil, og så videre. Likevel er jeg altså veldig usikker denne gangen, og det gjenstår fremdeles litt, selv om mye av det er ganske konkret.

Jeg har hørt at man SKAL være litt spent og usikker når man sender bokmanus til forlag, på linje med å levere eksamen, egentlig enda verre. Det er vel noe i det...

Vel, jeg får jobbe videre her så jeg forhåpentligvis kommer i mål en gang i tiden... Men om noen lurer på om manus er bedre enn sist jeg leverte, mener jeg absolutt det.

Kanskje du som leser har noen tanker eller gode råd om prosesser som dette?Likte du dette blogginnlegget? Del det gjerne med andre! 

 Takk for at du følger bloggen min!

 -------------------------------------------------------------------------------------------- 

 Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

4 kommentarer:

 1. Den gangen du sendte inn manuset ditt til et forlag, fikk du noen form for tilbakemelding da på hva de evnt kunne ønsket annerledes? Hvis ikke blir det jo litt som å famle i mørket med videre bearbeidelse.
  Jeg er fortsatt usikker på om forlag noen ganger like greit kan foretrekke at et manus ikke er FOR ferdig, om du skjønner, slik at de kan være med å forme det sammen med forfatteren. Jeg ville tenkt at akkurat noe sånt kunne gjelde for en slik type fagbok/dokumentar som jeg tror du skriver. Det vanskelige er vel å få forlaget til å tro på prosjektet ditt; få dem tent på ideen. Gjerne skal det vel en interessant vinkling til?
  Jeg synes absolutt du skal prøve manuset ditt igjen mot et forlag. Lett å si; jeg er ikke så glad i å sende manus ut av huset selv lenger, etter veldig mange nedslående tilbakemeldinger. Men hvis målet er utgivelse, så må man bare stå på. Alternativet kan jo være å utgi selv, men man vil jo gjerne nå ut til lesere, og det er vanskelig om man publiserer selv. Det er i alle fall min erfaring.
  Lykke til!

  SvarSlett
 2. Hei Randi!
  Tusen takk for langt svar! Det som går igjen i tilbakemeldingene er at temaet mitt er for lite kjent og for smalt, og dermed regner de ikke med at jeg vil nå mange nok lesere. Og da er det jo ikke så enkelt, jeg skjønner det.
  Samtidig sier de at de liker manuskriptet og at jeg skriver bra, men det hjelper liksom ikke akkurat for dette prosjektet, tydeligvis. Et forlag kalte det også velskrevet og engasjerende, men det var likevel ikke nok. Et forlag spurte til og med om de kunne få lese noe annet jeg hadde skrevet...
  Imidlertid har jeg som sagt endret en del på enkelte ting nå som jeg tror vil hjelpe en del, og diskutert manuskriptet på skrivekurs. Jeg må vel bare prøve meg igjen, tenker jeg, når jeg får unna de siste rettelsene etter hvert. Det er som sagt noen år siden manuskriptet var inne hos forlag sist.
  Jeg har siden sist manus var inne fått inn en litt ny vinkling ja, et litt annet utgangspunkt, som det i det minste kunne vært interessant å høre hva de synes om! :-)

  SvarSlett
 3. Superspennende!!! Klart det er litt vanskelig å send fra seg manus, ikke minst når du jo har jobbet så lenge med det. Jeg tror litt på det å sende det fra seg uten at alle mulige endringer er gjennomført, hvis du får napp (dvs det fikk du vel faktisk sist, bare at de ikke kunne gå løpet ut?) kan du jo diskutere de justeringene som du tenker gjenstår, og så jobbe dem inn senere. Og hvis du ikke får snøret i bånn er det jo bare fint å ha noen tanker om hva som kan justeres i neste gjennomarbeiding.

  Skal du prøve nytt forlag eller samme som sist?

  Jeg er vel litt i sammwe båt siden jeg bare har sendt manus til 2 forlag og det allerede er altfor lenge siden sist. I motsetning til deg har jeg ikke gjort så mange justeringer, selv om jeg vet hva jeg bør gjøre... men jeg kommer likevel til å sende inn til et tredje forlag uten større endringer.

  Kanskje du ikke trenger å vente helt til over nyttår? Jeg tror senhøsten er en fin tid å prøve seg :) Lykke til!

  SvarSlett
 4. Hei, og tusen takk for et langt og informativt svar!

  Jeg må nok bare jobbe på, og se hvor langt jeg kommer, føler at jeg pirker veldig på språk og detaljer enkelte steder, samtidig som det er andre kapitler som egentlig trenger min oppmerksomhet mer! Så jeg må nok gjøre litt om på taktikken der. Men alt i alt føler jeg at det ikke er veldig store greier som står igjen.

  Merker forresten at det blir veldig mye manusjobbing akkurat nå, så jeg har det med å glemme verden rundt meg litt i perioder, da jeg føler meg dratt inn i manuskriptet... :-) Men jeg velger å ta det som et godt tegn! Jeg har ikke helt bestemt meg iht. forlag, men jeg tror kanskje jeg går for det jeg hadde tenkt. Må se litt mer på akkurat dette.

  SvarSlett

Har du synspunkter til dette blogginnlegget? Jeg blir glad hvis du legger igjen en kommentar! :-)