tirsdag 17. januar 2017

Årets helsekontroll 2017 - med litt ekstra innhold.

Årets kontroll på Rikshospitalet.
En liten yoghurt-lunsj etter kontroll
på Rikshospitalet.
Kjære leser!

Jo da, jeg stiller på den årlige kontrollen ved Senter for sjeldne diagnoser på Rikshospitalet hvert eneste år, men jeg må ærlig innrømme at i dag føltes det litt rart, annerledes. Det var hyggelig å prate med helsepersonell jeg etter hvert kjenner etter mange år, og jeg fikk også svar på flere konkrete spørsmål i forhold til min egen sykdom, blant annet nevnte jeg de store ryggsmertene jeg hadde over mange måneder tidligere i år. Dette hadde jeg jo rapportert til dem om fra før, og heldigvis er det smerter som jeg endelig er kvitt. Vi kom frem til at jeg kanskje kunne trenge noe fysioterapi nå i etterkant, ettersom jeg er bra igjen men kanskje kunne trenge litt oppfølging. Derfor fikk jeg en rekvisisjon, og hørte også at det er blitt litt andre regler for fysioterapi nå. Før fikk vi med alvorlig diagnose dette gratis, mens det nå går på egenandelskortet, men så lenge det i hvertfall går der så får det være greit.

Jeg må ellers si jeg føler meg litt gul og blå her jeg sitter, etter en blodprøve med tre bomforsøk som endte med blåmerker og hevelser i dag. Hun som stakk er egentlig flink, men mine blodårer i armer og på hender er godt brukt og ganske utslitt. Fikk høre at hvis ikke hun greide det på fjerde forsøket, skulle vi få noen andre til å prøve seg. Men hun greide det da, heldigvis. Jeg kunne prøvd selv, men jeg har jo tiltro til de som jobber der, så jeg tvilte ikke på at hun ville greie det etter hvert.

I tillegg til mine private helsespørsmål, var det vel naturlig at jeg hadde noen spørsmål i forhold til hun jeg fortalte om som døde i julen. Jeg vet selvsagt at helsepersonell har taushetsplikt, men noe tenkte jeg vel at det går an å spørre om når andres dødsfall gjør at man blir ganske usikker og engstelig for egen helse også. Jeg vil for sikkerhets skyld understreke at det jeg forteller her i denne bloggposten, er ikke ting jeg har fått høre på denne kontrollen, det er likheter og ulikheter jeg kjenner til fra før, og som jeg ikke tror gjør så mye at jeg sier bort, mye av det er enten nevnt før i andre sammenhenger, eller er nevnt offentlig av andre.

Det nevnte helsepersonellet som kjenner (kjente) oss begge to, vet at vi hadde samme diagnose på blødersykdommen, begge med høyeste alvorlighetsgrad. Vi er begge kvinner, og som kvinne er det svært sjelden å ha faktor 7-mangel. Forskjellen er at hun lå noen år foran meg i alder, men så fryktelig mange år er det ikke. Imidlertid vet jeg at den medisinske situasjonen til blødere var dårligere jo lenger vi går tilbake i tid. Selv da jeg ble født var det veldig spesielt å ha blødersykdom, men som jente var det ekstra sjeldent.
Derfor må jeg innrømme at jeg synes det var ekstra spesielt og leit at dette skulle ramme akkurat henne. Og jeg syntes det var litt beroligende å få snakket med noen som kjenner sykdommen og den konkrete saken. Selv om jeg ikke fikk vite så veldig mye konkret, så var det til stor hjelp, syntes jeg, da denne saken har gjort større inntrykk på meg enn jeg var klar over.

Jeg må selvsagt være litt forsiktig med hva jeg sier om en så konkret og personlig sak om andre på min personlige blogg, det er også derfor jeg ikke våget å si så mye om det da nyheten var helt fersk og jeg dessuten var ganske sjokkert. At jeg sier mer nå, er mest for å vise bloggleserne mine at dette har påvirket meg og mitt eget forhold til sykdommen i det siste. Og det er som du skjønner også relevant for bloggen, for å vise min egen blødersykdom opp mot akkurat denne konkrete og veldig triste hendelsen. Jeg tror ikke jeg har fortalt noe her som jeg absolutt ikke burde fortelle, men jeg er jo redd for å si noe galt. Jeg vet
om offentlige nettsider som har gått enda nærmere inn på personopplysninger enn det jeg har gjort. Jeg er som sagt redd for å bli for detaljert om andre, derfor oppgir jeg ikke navn på vedkommende på min egen blogg. Og jeg kan ikke gjenta det nok; Dette er en utrolig trist sak, som gjorde stort inntrykk.

Som du ser av bildet øverst i bloggposten, ble det yoghurtlunsj på meg etter alle legekonsultasjonene med fysioterapeut, lege og sykepleier i dag. Da var jeg rimelig sliten og trengte noe å bite i. Den var ganske god, den yoghurten av litt mer hjemmelaget type enn det jeg vanligvis får tak i.

Så jo da, det ble årlig helsekontroll på meg i år også. Eller EU-kontroll, som ei av de andre i damegjengen innenfor bløderforeningen kaller det! Det minner meg forresten på at jeg lovet dere som leser å ta med noe om dagens bilsituasjon også, men jeg tror nesten jeg må ta det i neste bloggpost. Det kommer snart :-)

Likte du dette blogginnlegget? Del det gjerne med andre!


--------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du synspunkter til dette blogginnlegget? Jeg blir glad hvis du legger igjen en kommentar! :-)