torsdag 5. januar 2017

Ble utfordret med analyse av diktet mitt!

Kjære leser!
Diktet mitt Tusen tårer ble brukt i skolestil!
Diktet Tusen tårer  av
Gro Jeanette Nilsen
er fremdeles populært.

Tirsdag kveld plinget det i innboksen min på Facebook, og ei jente jeg ikke kjente og som gikk på ungdomsskolen hadde et interessant spørsmål til meg. Hun lurte på om jeg kunne svare på noen spørsmål om diktet mitt Tusen tårer. Hun skulle skrive en skoleoppgave, og hadde valgt mitt dikt. Jeg er alltid litt skeptisk til å svare fremmede på Facebook, men hun her var tydelig oppdatert på diktet mitt og virket seriøs.

Jeg syntes egentlig det var litt for sent på kvelden til å ta det der og da på direkten ettersom jeg skjønte det var litt omfattende, men hun var så ivrig og ba veldig pent. Og det er, selvsagt, utrolig hyggelig og ikke så rent lite inspirerende at noen liker diktet mitt så godt at de vil skrive stil om det! Dette var en stiloppgave av typen tolk-og analysere-variant, og hun ville gjerne vite alt fra tema og budskap til oppbygging. Hjelp.

Som tidligere fortalt skrev jeg flere slike Tolk-og analysere-stiler da jeg gikk på skolen selv, og jeg husker at det var både dikt og noveller som ble analysert etter beste evne den gangen. Det var på videregående jeg skrev slike stiler vet jeg, men det er kanskje annerledes med oppgavene nå. Det begynner jo å bli en del år siden min skoletid. Det var flere betegnelser og formuleringer jeg lurte litt på i denne jentas oppgave, og som jeg ikke kunne huske fra min egen stilskriving.

Jeg svarte henne så godt jeg kunne, selv om jeg tenker at litt av poenget er vel at den som har oppgaven skal tolke og analysere - ikke kontakte diktets opphav direkte? Men uansett, det var utrolig interessant å se diktet mitt bli analysert og dratt fra hverandre bit for bit, stilt spørsmål ved rim og verselinjer, tema og så videre!

Jeg håper at jeg svarte noenlunde greit, selv om det altså kom litt brått på. Til andre som eventuelt vil prøve seg, ønsker jeg helst spørsmålene tilsendt på mail  i god tid, sånn at det er mulig for meg å tenke igjennom før jeg svarer, og så blir det litt mindre styr for deg også. Og igjen vil jeg for sikkerhets skyld poengtere at uansett hvordan du analyserer tekstene mine (eller andres tekster, for den saks skyld); Det er viktig at sitater, forfatternavn og tittel blir gjengitt helt korrekt. Det må du gjøre i enhver fremstilling, enten det er en skolestil eller gjengivelse på internett etc, og i stiloppgaver kan du faktisk få trekk i karakteren hvis du ikke er nøye med dette.

Til deg som kontaktet meg om denne oppgaven; Jeg håper at du fikk til en god besvarelse, og tusen takk for den fine utfordringen du ga meg ved å ta kontakt! Gi meg gjerne beskjed om hvordan det gikk! :-)

Lese flere av Gro Jeanette Nilsens dikt?

Likte du dette blogginnlegget? Del det gjerne med andre!

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du synspunkter til dette blogginnlegget? Jeg blir glad hvis du legger igjen en kommentar! :-)