fredag 17. juni 2016

Bedre i ryggen, og endelig skrivelønn!

Boken Turen jeg aldri glemmer, sammen med resultater av skrivelønn.
Boken jeg er med i avbildet med
ting jeg
kjøpte for skrivelønnen min.
Kjære leser!

Jeg ser det er noen dager siden siste blogginnlegg. Takk for hyggelige meldinger. Jo takk, ryggen er på bedringens vei, men det er vel lov å si at jeg synes det gikk litt tregt? Tenkte at jeg ikke ville klage mer over ryggen, det var kanskje også en grunn til at jeg tok et par dagers pause fra bloggingen. I dag var jeg på kjøpesenter og handlet, og da sa ryggen fra etterpå altså, men det fortjente jeg jo. (Såpass burde jeg ha kunnet forutse!) Men det gikk heldigvis fort over.


I dag fikk jeg forresten inn skrivelønnen min fra forlaget Cappelen Damm, for min medvirkning i boken Turen jeg aldri glemmer. Veldig flott å se innbetalingen svart på hvitt! Egentlig kom den litt sent altså, det er en stund siden den skulle vært på konto, men ting tar litt tid, vet du. Men nå har jeg i alle fall fått dem. Dersom du lurer på om jeg har noen planer for hva jeg skal bruke pengene til, så kan jeg si litt om det. Det har seg nemlig sånn at jeg har brukt en del av dem på forskudd!

Jeg har hatt en mobil som hanglet en god stund. Jeg nevnte visst noe om den telefonen i forbindelse med slippfesten med familien i april. Jeg fikk ikke oppdatert appene, ikke fotografere, og mailen løp løpsk! Forsto jo at den hadde vondt i hodet altså, for ingen ting jeg foretok meg nyttet. Og det jeg slettet, det lastet den inn igjen! Jeg visste jo at jeg snart ville få lønn fra forlaget, så da kjøpte jeg like godt en ny mobiltelefon, og tenkte at det kunne være for litt av de pengene. Fant ut at det fikk være grenser for hvor mye jeg skulle orke å krangle med den mobilen jeg hadde!

Det gikk veldig fint å kjøpe den nye Iphonen, til tross for at jeg følte meg litt usikker, da jeg pleier å passe på å ta med meg folk som har litt mer teknisk innsikt enn det jeg har selv. Jeg fikk et godt tilbud, pluss at han som solgte Iphonen til meg hjalp meg å overføre alt innholdet fra den gamle mobilen til den nye og sette alt i stand. Veldig glad for det! Jeg hadde nok ikke våget å gjøre noe med dette om jeg ikke hadde fått så god hjelp.

Jeg kjøpte ikke den nyeste Iphonen på markedet, men den jeg kjøpte var jo selvsagt en nyere modell enn den jeg hadde fra før! Du ser den nye Iphonen med lilla deksel øverst på bildet. Tenkte jeg ville bruke det rosa dekselet jeg hadde fra før, men det passet ikke helt til den nye mobilen, så da ble det et nytt. Dette er nå to uker siden. I dag kjøpte jeg meg en blomst, en rosa Ildtopp til 50,- hos Mester Grønn, du ser blomsten på bildet. Ja, og så bevilget jeg meg en kopp kaffelatte på kafeen. Jeg orker ikke å gå så mye om gangen, så jeg måtte ha en pause uansett. Jeg tok selvsagt med boken også på bildet jeg nevnte, sammen med resultatene av skrivelønnen :-)


I tillegg til teksten som ble utgitt, ble jo også flere av bildene mine trykket i boken. I praksis var det sånn at jeg fikk x antall kroner utbetalt pr. bilde som ble trykket. Ganske interessant hva slags regler de hadde for dette. Jeg vet ikke om de har de samme reglene alltid altså, men i denne kontrakten var det sånn. Bildene jeg sendte inn var jo ganske gamle, og jeg ble overrasket over hvor god kvaliteten likevel ble, og hvor godt de gjorde seg i boken!

Når det gjelder utbetalingen er det interessant å tenke på at jeg en gang i tiden brukte en god del penger på å fremkalle bilder på den gamle måten med innsending av film i foto-poser, og enda tidligere, i vanlig fotobutikk. Så du kan si at jeg nå fikk noen av disse pengene tilbake. Hvem hadde vel trodd det, da jeg fotograferte yndlingshesten og rytterfølget på Hemsedal Hestesenter for mange år siden...?


Likte du dette blogginnlegget? Del det gjerne med andre!

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg minner om at det er lov å dele bloggposter, men ikke kopiere. De kan altså ikke gjengis noe sted uten avtale med meg. Se Åndsverkloven.

4 kommentarer:

  1. Hei! Gratulerer med både lønn og ny mob! Ja, det er alltid kjekt når en jobb liksom manifesterer seg på konto. Interessant å vite litt om honorar også, selv om du selvsagt ikke kan gå i detalj på en konkret jobb. Når jeg prøver å selge en artikkelserie nå til høsten blir det med en mengde bilder, og jeg er litt spent på hva honoraret er for en spånn type jobb. Regner med at du også kan få noe royalty senere, hvis boksalget går over all forventning etc? Eller er oppgjøret du fikk nå endelig fordi du er bidragsyter og ikke har rettigheter for hele utgivelsen?

    Her hos meg blir det dessverre ingen utskeielser når jeg får inn honorar for noveller og statistoppdrag, det er jo nesten de eneste inntektene jeg har og derfor øremerket helt vanlig forbruk. Får håpe at mobilen min holder lenge, selv om den begynner å bli treg. Uansett gir det en fantastisk følelse å se et innskudd som f.eks. skyldes noe jeg har skrevet.

    SvarSlett
  2. Hei! Takk for kommentar! Nå har jeg ikke kontrakten foran meg akkurat nå, men jeg mener å huske at dette var en engangs utbetaling, men jeg husker ikke ordlyden her og nå. Mulig det er annerledes om boken publiseres på andre måter i tillegg, mener å ha sett noe om det.

    Jeg kunne ikke gå så detaljert inn i dette med konkrete tall og så videre her på bloggen, syntes det var litt vanskelig i offentligheten, ja. Visste ikke helt om jeg skulle si noe om temaet i det hele tatt, men fant ut at siden jeg allerede har brukt en del av de pengene, så går det sikkert an. Syntes jo det var et tema som passet på bloggen, i og med at jeg har fortalt så mye om bokprosessen som jeg har.

    Ja, artig å se skrivelønn på konto. Tror fremdeles jeg har min første ordentlige skrivelønn i et arkiv, fra en novelleutgivelse vinteren 1990 :-)

    SvarSlett
  3. Gratulerer med skrivelønn. Det må være fint å kunne tjene litt på det man gjør og særlig når behovet for ny telefon er der. Håper dere blir kjøpt av riktig mange og god midtsommeraften. :)

    SvarSlett
  4. He he, jo takk for det, Susanne! Morsomt å kunne bruke skrivelønnen til noe spesielt som man uansett trenger. Greiere det enn om alt skal forsvinne inn i det daglige forbruket. Håper at du også har hatt en flott St. Hans!

    SvarSlett

Vil du kommentere dette blogginnlegget? Jeg blir glad for å høre fra deg! :-)